twee vogels

Kunstenaar: Carel Nicolaas Visser (3 Mei 1928 – 1 Maart 2015)
Locatie: Sportlaan
Jaar: 1966

Wat is het precies? Dat is de vraag die kunst soms oproept bij mensen. Hierdoor kun je jouw eigen fantasie de vrije loop laten. Zo was dit werk in mijn fantasie een Star Wars-schip. Ware het niet dat dit kunstwerk van ver voor de originele Star Wars trilogie stamt.

 

Op de site van Noordtopics vond ik het volgende:

“Het beeld “Twee vogels”, dat de gemeente in 1966 liet maken door de toen al gerenommeerde kunstenaar Carel Visser komt naast het gebouw van de vroegere dienst Openbare Werken aan de Sportlaan te staan. Het initiatief komt van de ondernemer, die van dit gebouw loft-woningen gaat maken. Op vrijdag 21 september 2012 voltooide wethouder Wiltrude Turnhout om 10.00 uur samen met de oudste zoon van de kunstenaar de plaatsing.

Het beeld “Twee vogels” is een gelaste en zwart gelakte stalen constructie, geplaatst op een betonnen sokkel. Het kreeg in 1966 een plaatsje in de groenstrook aan de Loodsgracht aan de zijde van de toenmalige Pedagogische Academie. Het kunstwerk werd in 2004 tegelijk met de sloop van het Pedac-gebouw weggehaald.

Nu is er dankzij een initiatief van de ondernemer Pascal Riksman een nieuwe plek gevonden aan de Sportlaan in de groenstrook naast het gebouw van de vroegere dienst Openbare Werken. In dit gebouw maakt Riksman 6 loft-woningen. De plek is juist zo aardig gekozen omdat aan de zijgevel van het gebouw aan de Sportlaanzijde een kunstwerk hangt uit dezelfde periode. Dit gelaste gevelkunstwerk van Huib de Ru, “het dienen van de gemeenschap”, verbeeldt dezelfde symboliek als “twee vogels”: het verlangen naar ruimte en vrijheid.

De kunstenaar (3 mei 2012 1928, woont en werkt sinds 1998 aan de voet van de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk) kon zelf door zijn hoge leeftijd niet bij de plaatsing aanwezig zijn. (Bron: Gemeente Den Helder)”.

Carel Visser

Het openlucht museum dat Den Helder heet heeft veel werken van landelijk bekende kunstenaars in haar collectie. Zo ook dit werk van Carel Visser.
De kunstenaar stond bekend om de vele materiaalsoorten die hij gebruikte in zijn werken. Dit heeft naast onze gemeente ook vele musea niet onberoerd gelaten. Zo hebben veel landelijk bekende musea zoals het Kröller-Müller Museum,, Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans van Beuningen werken van Visser in hun collectie. De aandacht van deze kunstenaar rijkte zelfs tot verder dan onze landsgrenzen. Zo heeft ook het Tate Modern in Londen een werk van de kunstenaar in zijn collectie.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieTwee Vogels