Streetart Beatrixstraat Den Helder

Kunstenaar: Leon Keer /  Adry del Rocio / Ruben Poncia / Triade, Kompasschool Den Helder
Locatie: Beatrixstraat
Jaar: 2018 / 2019 / 2020

In 2018 had Leon Keer de eer om de eerste 3D-streetart schildering in de binnenstad te maken. Zijn canvas: Het voormalig V&D gebouw aan de Beatrix straat. Een heel groot canvas. Het werk bestaat uit 4-delen, waarvoor hij zijn inspiratie uit de stad haalde.

Zo vond hij zijn inspiratie voor de motoren (het meest linkse deel) in het werk uit Fort Westoever. Welke hij bezocht tijdens zijn voorstudie.

Met de reddingsboei wilde de kunstenaar de link leggen met het reddingswezen van de stad. Het derde deel, als je van links naar rechts kijkt, is een skelet van een potvis. Maar niet zomaar een potvis. Het is namelijk een schildering van het skelet van Chris de Potvis, welke je in Fort Kijkduin echt kunt bekijken.
Nu is het skelet van Chris in het echt al niet klein te noemen. Maar deze schildering is daar zelfs een heuse uitvergroting van.

Het laatste deel van de 3D muurschildering van Leon Keer omvatte de beschilderde ‘paddenstoel’. Welke tot voor kort aan het V&D-gebouw bevestigd was. Hier had hij een heuse reiskoffer van gemaakt. (Helaas was ik te laat met deze hobby om daar foto’s van te maken).
De bedoeling was in eerste instantie dat deze werken maar 2 jaar op de gevel zichtbaar zouden zijn. Dit omdat het gebouw wordt verbouwt tot appartementen op de bovenverdiepingen en winkels op de benedenverdiepingen.

Meer 3D-Art

In 2020 werden er op de gevel van het pand nog meer mooie 3D werken aangebracht.

Deze werken werden gemaakt door twee bekenden van de stad. Ruben Poncia (Atlantis) en Adry del Rocio (zeehond) maakten in het jaar dat Leon Keer zijn werk maakte op de gevel elders in de stad al mooie 3D-kunst.
Uiteraard kozen zij voor hun schilderingen thema’s die aansluiten op het nautische karakter van Den Helder.

Kinderkunst

Dit is niet alles wat op het gebouw te vinden is. Zo kun je er ook nog een kunstwerk vinden van de kinderen van de Kompasschool. Deze hebben ze gemaakt in opdracht van Woningstichting en in samenwerking met Triade.

Ook zij hebben zich aan het nautische thema gehouden. Daarbij willen de kinderen met hun kunst ook een boodschap meegeven. Namelijk dat we niet zomaar al ons afval in zee moeten gooien.

 

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieChris de Potvis en andere werken