De Jeugd Vliegt Uit - Wessel Couzijn

Kunstenaar: Wessel Couzijn (Amsterdam, 17 juni 1912 – Amsterdam, 16 mei 1984)
Locatie: Timorlaan
Jaar: 1954

Op de Timorlaan hangt een werk van Wessel Couzijn. Op het eerste gezicht is het lastig te zijn wat het kan zijn. Het werk is een reliëf. Op dit reliëf staat een vliegende jongen afgebeeld erboven een uil.

Zoals je waarschijnlijk al had bedacht hing dit werk niet altijd op deze plek. Het werk stamt immers uit 1954 en het gebouw waar hij ophangt uit 2007. 

Het plaquette onder het kunstwerk (nu niet meer goed leesbaar) geeft uitleg.

De tekst op het informatiebord luidt:

Wessel Couzijn maakte in 1954 ter gelegenheid van de opening van de Hogere Burger School
aan de Timorlaan de plastiek ‘de jeugd vliegt uit’.

Het schoolgebouw is in 2002 gesloopt. Het kunstwerk is daarbij bewaard gebleven
en door Woningstichting Den Helder in 2007 in deze gevel herplaatst“.

Wessel Couzijn

Couzijn was een kind van Joodse ouders. Hij vluchtte zodoende in 1940 naar New York om het fascistische regime te ontvluchten.
In New York ontmoette hij zijn vrouw (ook beeldhoudster) Pearl Perlmuter. In 1945 trouwde hij met haar en keerde terug naar zijn vaderland.

Eenmaal terug kwam zijn carrière in een stroomversnelling toen hij in 1951 een monument voor de Koopvaardij vervaardigde in Rotterdam.

De werken van Wessel zijn te vinden in de collecties van diverse musea. Zoals het Kröller-Müller Museum en Museum Boijmans van Beuningen. Maar dus ook in het openlucht museum dat Den Helder heet.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieDe Jeugd Viegt Uit