gedenkplaats joodse slachtoffers stadspark banner

Kunstenaar: Edzo Bindels / West8
Locatie: Stadspark
Jaar: 2020

Een gedenkplaats en een kunstwerk in één. Het gebeurt wel vaker. Maar deze uitvoering in het Stadspark is wel heel mooi gelukt.

De gedenkplaats voor Joodse slachtoffers is gebaseerd op Den Helder zoals het er in de Tweede Wereldoorlog uitzag. Met gemetselde stenen zijn de contouren van de zeedijk aangeven. Achter deze zeedijk staan paaltjes welke de plaatsen verbeelden waar vroeger de huizen stonden van 188 vermoorde Helderse Joden.

Het werk eert dus de 188 Joden die tijdens de jaren ’40-’45 gedood werden door het Nazi regime. Zij hebben tijdens de oorlog nooit een waardig graf of een herdenkingsplaats gekregen. Dankzij Stichting Herdenkstenen Den Helder en een groot aantal donateurs is deze plek er nu wel.
Maar niet alleen dit monument laat mensen stilstaan bij de vreselijke vervolging in de oorlog. Ook zijn er bij de huizen waar Joodse mensen woonden die zijn omgekomen in de oorlog herdenkingssteentjes geplaatst.

 

West8

De Gedenkplaats is ontworpen door het Rotterdamse ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur West8. Dit bureau is al jaren betrokken als stedenbouwkundige binnen de gemeente Den Helder.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieGedenkplaats Joodse Slachtoffers