Knowing by Heart - Rudi van de Wint banner

Kunstenaar: Ruud van de Wint
Locatie: Willemsoord
Jaar: 2003 (aangekocht door Willemsoord BV 2005)

Je kunt ‘Knowing by heart vinden op het binnenplein van Willemsoord. Tussen de beoogde panden voor het nieuwe Helderse stadhuis.
Het kunstwerk is net zoals veel van de kunstwerken van Van de Wint gemaakt van cortenstaal. Het doet (in deze omgeving) denken aan de boeg van een schip. De vorm en materiaal van het kunstwerk vormen een mooi contrast met de gebouwen in de omgeving.

Het beeld werd ongeveer een half jaar na het overlijden van de kunstenaar, in september 2006, op de huidige plek geplaatst. Maar dit was niet voor het eerst dat dit werk op Willemsoord te vinden was.
Het werk werd namelijk in 2003 gebruikt voor de tentoonstelling ‘Kaap Helder‘ op de oude marine werf gebruikt. Tijdens deze tentoonstelling stond ‘Knowing by heart’ getoond in een van de grote loodsen op het terrein.

Na de tentoonstelling werd het werk ontmanteld en opgeslagen. Waarna het in 2005 werd aangekocht en  in 2006 in overleg met de Ruud van de Wint voor de huidige plaats werd gekozen.

Ruud van de Wint

Ruud van de Wint is de bekendste kunstenaar van Helderse bodem. Zijn kunstwerken zijn te zien in gerenommeerde musea zoals het Kröller-Müller- en Groninger museum. Ook heeft hij in Den Helder zijn eigen museum/landgoed De Nollen (aanrader!).

Dat zijn echter niet de enige plekken waar je werken van de kunstenaar kunt bekijken. Zo staan veel van zijn werken in de openbare ruimte. Je kunt ze vinden langs snelwegen en bij publieke gebouwen door het hele land.

De werken van Ruud van de Wint zijn misschien wel de meest bekeken werken van Nederland. Meer zelfs dan bijvoorbeeld ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt. “Hoezo dat?” zal je denken. Maar het werk van Ruud is prominent aanwezig in de plenaire zaal van de Tweede Kamer (die momenteel verbouwd wordt). Hierdoor is het kunstwerk al jaren vrijwel dagelijks op de televisie te zien.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieKnowing by Heart