Straatlantaarns Duinpark - Rudi van de Wint

Ruud van de Wint (Den Helder, 22 juni 1942 – Den Helder, 30 mei 2006)
Locatie: Duinpark
Jaar: 2006

 Wie door het Duinpark loopt kan ze eigenlijk niet missen. De straatlantaarns van de hand van Ruud van de Wint. Heel herkenbaar aan het gebruik van het Cortenstaal. Maar ook de paaltjes met de bollen er op die ook o,a, gebruikt worden bij de bruggen in hetzelfde park. 

Cortenstaal

Veel kunstwerken van Ruud van de Wint kenmerken zich door het gebruik van cortenstaal. Cortenstaal is weervaste staalsoort dat is samengesteld uit diverse staalsoorten die zijn samengevoegd. Kenmerkend aan deze samengestelde staalsoort is de bruine roest kleur. Ook deze brug is gemaakt van deze staalsoort.

Duinpark

Ruud van de Wint mocht destijds in opdracht van de gemeente diverse objecten ontwerpen voor het Duinpark.

De verschillende werken zouden verspreid over Duinpark komen te staan. In zijn ontwerpschetsen hiervoor zijn diverse objecten opgenomen. Deze objecten hebben vrijwel allemaal een toegepaste functie. Een brug, hek, muziektent, bank, urinoir en een afvalbak. Het enige object in de schetsen zonder toegepaste functie is een toren.

Alleen de bruggen en straatlantaarns zijn uiteindelijk (tot nog toe) in het Duinpark terecht gekomen.

Het materiaal en de kleur van de objecten bieden een mooi contrast met de houten en stenen huizen van de wijk.[1]

Ruud van de Wint

Ruud is de bekendste kunstenaar van Helderse bodem. Zijn kunstwerken zijn te zien in gerenommeerde musea zoals het Kröller-Müller- en Groninger museum. Ook heeft hij in Den Helder zijn eigen museum/landgoed De Nollen (aanrader!).

Maar dat zijn niet de enige plekken waar je werken van de kunstenaar kunt bekijken. Zo staan veel van zijn werken in de openbare ruimte. Je kunt ze vinden langs snelwegen en bij publieke gebouwen.

De werken van Ruud van de Wint zijn misschien wel de meest bekeken werken van Nederland. Meer zelfs dan bijvoorbeeld ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt. “Hoezo dat?” zal je denken. Maar het werk van Ruud is prominent aanwezig in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Hierdoor is het kunstwerk al jaren vrijwel dagelijks op de televisie te zien.

 

bron[1]: Jacqueline van Koningsbruggen. R.W. van de Wint Beelden Buiten de Nollen; Een gids

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Nieuw Den HelderStraatlantaarns