Zoveel hoofden, zoveel zinnen - Kreekpark - Jerome Symons

Kunstenaar: Jerome Symons
Locatie: Kreekpark
Jaar: 2000
Ze staan er pas sinds oktober 2021 maar nu al zijn de hoofden niet meer weg te denken uit het Kreekpark.

Kampanje

Je begrijpt het al. Dit kunstwerk stond oorspronkelijk op een andere plek in de stand. Namelijk op het Julianaplein. Destijds voor de oude locatie van Schouwburg de Kampanje aan het Bernardplein.

Ik heb van Marja Lely een stuk interview gekregen met de kunstenaar over het kunstwerk:

Het plantsoen voor de schouwburg in Den Helder doet door zijn vormgeving denken aan een Barokke Paleistuin. Op een geometrisch grondplan verschijnt een veelheid van vormen:
Groen en bloemen, fonteinen en waterpartijen, niveauverschillen gebouwde constructies en sokkels voor sculpturen.

Eigenlijk is het een omgekeerde “folly”. In de Barok is de folly een wonderlijk stukje architectuur in het park. In Den Helder is de folly een wonderbaarlijk stukje park in de gebouwde omgeving.

Bij een folly horen figuratieve sculpturen met mythologische strekking. Bij een schouwburg hoort een portrettengalerij van beroemde acteurs en bekende rollen.

Een acteur voegt zich makkelijk in elke rol. Ze kneden hun rol, hun personage. Woorden, tekst komt uit hun mond, Daarom was het aardig iets te doen met de mond. De koppen lijken gemaakt van kneedbaar materiaal. Een kop heeft zelfs een kleispatel in de mond.

Net als theater zijn de koppen allemaal anders. Iedere kop staat voor een ander karakter met een eigen tekst.

Iedereen, die ernaar kijkt, kan er een eigen verhaal en een eigen tekst bij bedenken.

Kortom beelden, die de fantasie van de toeschouwer prikkelen.

En omdat de meningen verdeeld zijn, zoals zo vaak over eigengereide kunstwerken, is de titel van het kunstwerk geworden: “Zoveel hoofden, zoveel zinnen“.’

Verplaatst

In 2016 werd er gekozen de beelden weg te halen. Heel toevallig was dit niet. Want ook De Kampanje had een nieuw onderkomen gevonden. Sylvia Hamerslag maakte zich destijds nog hard voor het behoud van het werk voor het centrum. Het mocht niet baten. Woningstichting kocht de werken om ze in het nog aan te leggen Kreekpark te plaatsen.

In 2021 was het eindelijk zover. De beelden mochten weer de buitenlucht in. Regio Noordkop maakte een korte reportage over de herplaatsing van de beelden:

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Nieuw Den HelderZoveel hoofden, zoveel zinnen