Boegbeeld - Triade - Den Helder

Kunstenaar: Arno Coenen
Locatie: Middenweg
Jaar: 2021

Triade had natuurlijk al over een heel mooi gebouw. Het was echter volgens de instelling niet direct duidelijk wat zich precies in het pand afspeelde.

Het gebouw en vooral de glazen pui moesten een weerspiegeling moeten worden van wat er zich in het gebouw gebeurt.

Hiervoor schakelde ‘Het Huis van de Kunsten’ ,zoals Triade zichzelf noemt, de hulp in van kunstenaar Arno Coenen.

Participatie

Arno kreeg de opdracht van de directeur van Triade om ‘iets’ te doen met het gebouw. Vooral omdat het niet altijd duidelijk is wat er in het gebouw gebeurt en waar nu de eigenlijk de ingang is. Het moest dus duidelijker worden waar de ingang zich bevind.

De kunstenaar beschouwt de ingang van het gebouw als de voorkant van een schip. De boeg. Op de boeg hadden schepen vroeger een boegbeeld. Daarom kwam hij met het idee een ‘Boegbeeld’ boven de ingang te plaatsen.
Wat is er nog mooier dan dat het boegbeeld ook nog ligt geeft. In de traditie van de vuurtoren van Den Helder; De lange Jaap. Zodat iedereen weet waar hij zich bevind. Je staat dus voor Triade.

De kinderen die cursussen volgen bij Triade hebben de mogelijkheid gekregen om voorstellen te doen wat dit boegbeeld moest inhouden. Zij konden een participatie leveren.

Op basis van die participaties heeft Arno contact gehad met zijn tattooeerder, welke verstand heeft van oude zeemanstatooages om een tekening te maken.

Van deze tekening is een kleurplaat gemaakt en is een kleurwedstrijd uitgeschreven. De beste kleurplaat is uiteindelijk verwerkt in het kunstwerk. Het Boegbeeld.

Maar niet alleen het idee voor de zeemanstattoo is verwerkt in het kunstwerk. Andere ideeen zijn ook verwerkt in het kunstwerk. Deze zijn te zien als flessenpost op het raam. Als je goed kijkt kun je bijvoorbeeld een frikandelbroodje ontwaren.

Arno Coenen

De kunstenaar is geen onbekende in Den Helder. Zo heeft Arno Coenen namelijk ook de flats aan de Waddenzeestraat voorzien van allerlei mooie versiersels. Dit deed hij samen met zijn inmiddels ex-vrouw Iris Roskam.

Naast dat je hem kent van zijn kunstwerken in Den Helder heeft hij uiteraard ook werken op andere plekken gemaakt. Zijn beroemdste werk is bijvoorbeeld het plafond van de Markthal in Rotterdam.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieBoegbeeld – Triade