pinguïn - kunstwerk Theresia van der Pant

Kunstenaar: Theresia (Thea) van der Pant
Plek: Keizerstraat
Jaar: 1962 

De kunstwerken van Theresia van der Pant zijn misschien wel de meest bekende ‘onbekende’ kunstwerken van Den Helder.

Pinguïn

De pinguïn is het meest in het oog springende kunstwerk van de drie kunstwerken van Theresia van der Pant die onze stad rijk is.  Hij valt zo op doordat de plek waar het beeld staat erg prominent te noemen is. Midden in de drukste winkelstraat van Den Helder. 

Daar lijkt het dier zelf ook nogal fier op te zijn. Hij heeft een houding alsof hij trots is als een pauw. Ook al is het natuurlijk geen pauw maar een ordinaire pinguïn.
Toch gek zo’n zo’n oceaandier midden in de Helderse stad. Naar mijn weten is er nog nooit zo’n dier in de Waddenzee, laat staan in Den Helder gesignaleerd. Misschien geeft dat dit exemplaar op de sokkel nog wel meer een reden om er zo trots bij te staan. De eerste pinguïn in De Helderse binnenstad.

Theresia van der Pant 

In het centrum kun je drie beelden vinden van deze kunstenaresse. Deze werken staan al zo lang in de kern van de stad dat je ze hoogst waarschijnlijk straal voorbij loopt.

Zonde natuurlijk. Want het is een mooi drieluik. De pinguïn, vis en zeehond.

De een op een plek pontificaal in het looppad van een van de drukste winkelstraten in Den Helder. De ander zwemt voor de fietsen bij de supermarkt uit en weer een ander ligt verscholen achter de terrasstoelen van het Breewaterplein. Maar ondanks de verschillen in plaats allemaal dus van dezelfde kunstenaar.

Theresia was een beeldend kunstenaar Gespecialiseerd in het maken van dieren. Je kunt in verschillende steden werken van haar terugvinden. Waaronder Amsterdam, Rotterdam, Groningen en dus ook Den Helder.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LiniePinguïn