zeehond theresia van der pant

Kunstenaar: Theresia (Thea) van der Pant
Plek: Keizerstraat
Jaar: ’70

De Zeehond is misschien wel het best verborgen kunstwerk in het centrum van Den Helder. Op het Breewaterplein verscholen tussen de terrasstoelen van de aanliggende cafés.

Zeehond

In tegenstelling tot de andere beelden die van kunstenares Theresia van der Pant in Den Helder staan, zijn zeehonden de enige dieren die je wel met enige regelmaat binnen onze gemeentegrenzen kunt aanschouwen.
Als je ’s ochtends vroeg de dijk of het strand op gaat is er een kans dat je een zeerob in dezelfde positie zult vinden als het beeld op het horecaplein.

Daarom is het extra jammer dat het beeld tegenwoordig zo weggestopt is. Eerder was het beeld namelijk te vinden aan het begin van de Spoorstraat. Ook in het centrum dus, maar op een plek die het kunstwerk meer eer aan doet. 

Theresia van der Pant 

In het centrum kun je drie beelden vinden van deze kunstenares. Deze werken staan al zo lang in de kern van de stad dat je ze hoogst waarschijnlijk straal voorbij loopt.

Zonde natuurlijk. Want het is een mooi drieluik. De pinguïn, vis en zeehond.

De een op een plek pontificaal in het looppad van een van de drukste winkelstraten in Den Helder. De ander zwemt voor de fietsen bij de supermarkt uit en weer een ander ligt verscholen achter de terrasstoelen van het Breewaterplein. Maar ondanks de verschillen in plaats allemaal dus van dezelfde kunstenaar.

Theresia was een beeldend kunstenaar Gespecialiseerd in het maken van dieren. Je kunt in verschillende steden werken van haar terugvinden. Waaronder Amsterdam, Rotterdam, Groningen en dus ook Den Helder.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieZeehond