Zeeleeuweb - Karl Pelgrom

Kunstenaar: Karl Pelgrom
Locatie: Zeedijk
Jaar: 1960 (verplaatst in 2017)

De Zeeleeuwen zijn lang een vertrouwd gezicht geweest voor het station van Den Helder. Inmiddels vertoeven ze alweer een tijdje op de kop van de Zeedijk voor Veerhuis Lands End en naast de veerhaven van de Texelse boot.
Eigenlijk hebben deze dieren nog steeds dezelfde functie maar dan op een andere plek. Namelijk het verwelkomen in en uitzwaaien van mensen uit onze stad.

Station

Het beeld met de zeeleeuwen werd vrijwel direct met de opening van het ‘nieuwe’ station in 1960 geplaatst.
Het werk met de ‘leeuwen bevatte destijds nog een waterpartij. Er kwam een straaltje water uit de bekken van de dieren welke in de bak ervoor uitkwam.
De bak werd echter al gauw dichtgemetseld en de fontein verloor zijn water functie. Op foto’s uit 1971 die er op het internet circuleren was het ‘bassin’ al dichtgemetseld. Dus heel lang hebben de inwoners van Den Helder niet van het fonteintje kunnen genieten.

Herinrichting Stationsplein

In 2017 werd het stationsplein heringericht. Volgens de opdrachtgever, Zeestad BV, was er geen plek meer voor de zeeleeuwen op het nieuwe plein. Dit zorgde voor behoorlijk wat consternatie bij de Helderse bevolking welke met het kunstwerk waren opgegroeid. Die vonden dat het nautische beeld bij de stad hoort.

Er is destijds zelfs een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen om het beeld op de locatie voor het station te behouden.
De gemeente Den Helder en Zeestad BV hebben daarna naar aanleiding van alle consternatie met de familie van de kunstenaar gekeken of herplaatsing haalbaar was.
Dit was haalbaar. Zo geschiedde. Het beeld van de zeeleeuwen verhuisde naar de kop van de dijk. Waardoor het beeld
behouden blijft voor Den Helder.

Zeeleeuwen

Het grappige aan de hele discussie is dat deze dit beeld weliswaar bij Den Helder hoort. Maar zeeleeuwen hier eigenlijk niet voorkomen. In Den Helder zwemmen er alleen zeehonden langs de kust (en walrus Freya). Gelukkig worden de zeehonden in onze stad ook geëerd met een mooie beeld.

Weet jij meer over dit kunstwerk?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op de tekst bij dit kunstwerk. Laat het dan weten. Uiteraard krijg je dan een vermelding, als je dat wilt.

Laat hier je tip of aanvulling achter:

Den Helder Binnen de LinieZeeleeuwen